Δράση των μαθητών της ΣΤ’ τάξης στο Μουσικό Σχολείο

Την Δευτέρα 29/1/2024 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία πρωτότυπη μουσική δράση. Για 2η συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στον διαγωνισμό πρωτότυπου τραγουδιού του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου, με τίτλο: «Κάντο ν’ ακουστεί 2024: Η δύναμη της φιλίας».

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μουσικής, οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με τη θεματική της φιλίας μέσα από διάφορους τομείς της τέχνης (μουσικής, εικαστικά, λογοτεχνία). Μέσω ενός προγράμματος δημιουργικής γραφής που εφαρμόστηκε στην τάξη οι μαθητές εργάστηκαν τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά και προέκυψε η δημιουργία των στίχων. Η επαφή των παιδιών με σύγχρονες μουσικές μορφές, όπως η ραπ μουσική σε συνδυασμό με την κλασική μουσική, οδήγησε σε μία πρωτότυπη μουσική δημιουργία.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο όπου και πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση του τραγουδιού. Ταυτόχρονα, επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Μουσικού Σχολείου, ακούσαμε διάφορα ευρωπαϊκά και παραδοσιακά μουσικά όργανα, ενώ γνωρίσαμε καθηγητές και μαθητές.

Την επιμέλεια της ηχογράφησης έκανε ο Άγγελος Παλαπέλας, καθηγητής μουσικής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου, ενώ την ξενάγηση οργάνωση της επίσκεψης έκανε η Ζωή Αθανασίου και Ιωάννα Αντωνίου, στους οποίους οφείλουμε θερμές ευχαριστίες.

Μέσα από την υλοποίηση αυτής της δράσης οι μαθητές αποκόμισαν πολλά οφέλη και ποικίλα μουσικά και όχι μόνο ερεθίσματα. Γνώρισαν την απαιτητική διαδικασία της ηχογράφησης σε στούντιο, ήρθαν σε επαφή με νέες τεχνολογίες μουσικής μάθησης, λειτούργησαν με ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα και γενικότερα είχαν την ευκαιρία να ενισχυθούν καλλιτεχνικά σε μία ιδιαίτερη εμπειρία.